Štola
Publikováno: 28. 2. 2013600 g Apromix, sůl, 80 g mouč. cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, strouhaná citrónová kůra + šťáva, 150 – 200 ml nízkobíl. mléka (Zajíc, lp-drink), 200 g másla (Hery), 10 g másla na vymazání plechu (na pečící papír)
kvásek: 40 g droždí + 1 polévková lžíce krystal. cukru + 1 polévková lžíce Apromixu + 50 ml nízkobíl. mléka (Zajíc, lp-drink)
50 g rozinek + rum, 40 g sušených meruněk, 20 g marcipánu, 20 g strouhané kokosové moučky
50 g másla + 30 g moučkového cukru na potření upečené štoly
20 – 30 g mouč. cukru + 1 balení vanilkového cukru na posypání
Postup :
1. Apromix smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem, strouhanou citrónovou šťávou, kůrou a přidáme špetku soli.
2. Připravíme kvásek. V hrníčku rozmícháme droždí s cukrem, přidáme vlažnou vodu a necháme na teplém místě vykynout (asi 10 – 15 minut).
3. Vykynutý kvásek přidáme k promíchané směsi, postupně přidáme rozpuštěný vlažný tuk a nízkobílkovinné mléko. Vypracujeme tužší hladké těsto.
4. Vypracované těsto poprášíme nízkobílkovinnou moukou a necháme na teplém místě vykynout (asi 30 – 40 minut). Během kynutí těsto několikrát propracujeme.
5. Vykynuté těsto přendáme na vál, vpracujeme do něj rozinky namočené v rumu, na malé kousky nakrájené sušené meruňky, marcipán a strouhanou kokosovou moučku.
6. Z vypracovaného těsta rozválíme plát (asi 1,5 – 2 cm silný), svineme a upravíme na štolu.
7. Štolu vložíme na plech vyloženým a tukem vymazaným papírem na pečení a dáme ji do vyhřáté trouby (asi 230°C, po 6 minutách teplotu snížíme na 180°C a těsto dopečeme). Štolu pečeme asi 40 – 50 minut.
8. Horkou štolu přendáme na podložku (tác), potřeme ji ze všech stran rozpuštěným máslem, smíchaným s moučkovým cukrem.
9. Vychladlou štolu dobře zabalíme (do alobalu a mikrotenového sáčku) a necháme ji několik dní odležet.
10. Před podáváním štolu hustě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
… dobrou chuť !
Hotová štola váží: 1,30 kg
1 plátek (50 g) obsahuje: 24 mg fenylalaninu, 0,6 g bílkovin, 9,2 g tuků, 31,6 g sacharidů, 909 kJ/216 kcal