Menu

Jaký je obsah fenylalaninu v bramborách?

Publikováno: 28. 2. 2013

s7-01Jídla z brambor patří neoddělitelně k PKU dietě. Dávají jí pestrost, zajímavost a v jídelníčku dětí s PKU patří brambory k nejoblíbenějším. I když by mohly být vnímány jako typická nízkobílkovinná potravina, skutečnost je jiná. Brambory obsahují v čerstvé hmotě hlíz průměrně 2% bílkoviny (2 g bílkoviny ve 100 g). V běžných odrůdách kolísá obsah bílkoviny od 1,2 do 2,5%, existují ale odrůdy, v nichž je obsah bílkoviny podstatně vyšší. Znamená to, že obsah fenylalaninu v bramborách může kolísat od 60 mg až po 130 a více miligramů ve 100 g syrových hlíz. Obsah bílkoviny v bramborách je ovlivňován geneticky, odrůdou, dusíkatým hnojením a je uváděn i blíže nespecifikovaný vliv stanoviště a ročníku. Tím lze vysvětlit, proč se údaje o obsahu fenylalaninu v bramborách v různých publikacích mírně liší.

s7-02Ať už brambory pěstujeme sami nebo nakupujeme v obchodech, musíme počítat s tím, že obsah bílkoviny a fenylalaninu v nich bude proměnlivý a nebudeme ho znát přesně. V této situaci se jeví jako nejvýhodnější využívat pro propočet obsahu fenylalaninu v jídelníčku průměrných hodnot. Ve 100 g syrových brambor jsou průměrně 2 gramy bílkoviny, 100 gramů syrových brambor obsahuje tedy průměrně 100 miligramů fenylalaninu. Používání uvedených průměrných hodnot při propočtech jídelníčků respektuje přirozenou proměnlivost obsahu bílkoviny v bramborách a z dlouhodobějšího hlediska přibližuje předpokládaný příjem fenylalaninu co nejvíce příjmu skutečnému.

Za laskavé konzultace děkujeme panu Ing.J.Vackovi Ph.D. z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

 
sex izle,türk seks Hd Film izle Linux Vps hosting Seo Danışmanlığı